Bergström
Start Bäck i Tveta The Beckman's Bergström Maria Söderqvist Fotoalbum

   Berättelser från Flivik 

 

Kapten Axel Wilhelm Bergströms hustru 
Elis Johansson växte upp på Kronholmen 
i Härnösand och bodde i denna fastighet 
ägd av hennes far. (Foto 1883)

Helga Viola Bergström växte upp på Rosenhill i Härnösand och var dotter till Axel Wilhelm Bergström och Elise Johansson. Helgas syskon hette Hildur Elisabet, Hedvig, Henny, Ludvig, Karl, Folke och Valfrid.

 

Hildur var gift med konstnären Olle Ågren och bodde bl.a. i Flivik. Olle var en framstående målare - men "tjurig". Olle kom i konflikt med så gott som alla myndigheter, vilket bl. a. gjorde att han tidigt slutade måla och i stället skulle bli bonde. Det var inget lyckat beslut, vilket Hildur också skriver i sina brev till mig.

Vi får en liten inblick i deras liv genom berättelserna från/om Flivik. 

Rosenhill var en stadsdel som låg en bit norr om Härnösands centrum. På Rosenhill ägde vår  morfar en fastighet, Bondsjögatan 31. Den kallades - Villa Berg. Det var ett 3-våningshus med 6 lägenheter. I dessa bodde dottern Henny med familj, sonen Valfrid, familjen Söderqvist och ytterligare ett par hyresgäster.  

Numera är mycket förändrat på Rosenhill. T.ex. är den bäck där pojkarna fångade rudor övertäckt och backen där alla barnen åkte skidor är utfylld och bebyggd med fyrkantiga hyreshus.

Hildur Elisabet Bergström skrev många brev till sin syster Helga Söderqvist med familj och berättade om livet i den lilla byn Flivik, dit hon flyttade med sin man - konstnären Olle Ågren.

Olle var en framstående målare men tjurig. Han kom i konflikt med så gott som alla myndigheter, vilket bl. a. gjorde att han tidigt slutade måla och i stället skulle bli bonde. Det var inget lyckat beslut, vilket Elisabet också skriver i sina brev till systrarna. Vi får en liten inblick i deras liv genom berättelserna från/om Flivik och från ett par tidningsartiklar.

      Berättelser från Flivik